Binalara ısı yalıtımı amaçlı dış cepheden yapılan her türlü kaplama işlemine mantolama denir. Halk arasında sadece köpük plakalar ya da taşyünü plakalar ile yapılan dış cephe kaplamasının mantolama olduğu sanılmaktadır. Sanılanın aksine, bu plakalar yerine kullanılabilen doğal termal sıva ile dış cephe kaplama işlemi de bir mantolamadır.
Mantolama malzemeleri yapı malzemesinin dokusuyla ve insan sağlığı ile uyumlu olmalıdır. Termoplastik petrol türevi köpük levhalar, yapı malzemelerinin dokusu ile uyumlu değillerdir. Bu yüzden ömürleri kısadır, ayrıca bu malzemeler nefes almadıkları ve yanıcı oldukları için insan sağlığına zararlıdırlar. Plakalı mantolama sisteminde levhalar yaklaşık 8-10 dübel ile yüzeye delik açarak tutturulur, bu delikler binanıza zarar verir.
Ayrıca bu deliklerden ve plakalar arası oluşan ek yerlerinden ısı kaçakları oluştuğu için ısı yalıtım performansı ciddi ölçüde olumsuz etkilenir.
Sıvamalı mantolama sisteminde Termal sıva yüzeye yapışarak tutunur, bu yüzden delik ve dübele ihtiyaç yoktur, ayrıca herhangi bir ek yeri oluşmaz ısı yalıtımı yapılacak yüzeyi bir bütün olarak komple kaplar bu yüzden ısı kaçakları oluşmaz ve ısı yalıtım performansı çok yüksek olur.
Doğal Termal sıvanın bileşimi tamamen genleştirilmiş ve pişirilmiş doğal minerallerden oluşmaktadır. Bu yüzden inşaat malzemelerinin dokusu ile uyumludur ve uzun ömürlüdür. Bileşiminde petrol türevi kimyasal kanserojen bir hammadde yoktur. Termal sıva gözenekli yapısı sayesinde nefes alır, çürümez bakteri oluşturmaz ve ayrıca hiçbir şekilde yanmaz ve tutuşmaz bu yüzden Termal sıvalar insan sağlığı ve güvenliği için her zaman en başarılı ürünlerdir.
Boyut kararlılığı olmayan malzemeler zamanla şekil değişikliğine uğrarlar, dış cephe şartlarından dolayı zaman içerisinde eriyen, çürüyen, küçülen, sarkan ve şekil değiştiren malzemeler ısı yalıtım işlevini kaybederler ve binanın dış cephesinde görsel bozukluklara yol açarlar. Doğal malzemelerden üretilen doğal termal sıvanın boyut kararlılığı vardır, yapıldığı andan itibaren ömür boyu erimeden çürümeden şekilleri aynı kalır. Bu da ısı yalıtım performansının yapıldığı andan itibaren ömür boyu sürmesini sağlar. Isı yalıtımında sürdürülebilirlik çok önemlidir. Doğal hammaddelerle üretilmiş mantolama malzemeleri ömür boyu bozunmadan ısı yalıtımı sağlar.
EPS, Taş yünü gibi plakalı sistemlerde plakalar altına ilave sıva gerekirken, termal sıvada alta ilave sıva veya perdah sıva gerekmeden mantolama işlemi yapılabilir. Bu da işçilik ve maliyetten tasarruf sağlar. Bu yönüyle SIVATERM ısı yalıtım sıvası ekonomiktir.
Plakalı mantolama sistemlerinde metrekareye 15-16kg ağırlık binerken, termal sıvada metrekareye 7-8kg ağırlık biner ve böylelikle binaların deprem dayanıklılığı plakalı sistemlere göre daha iyi korunmuş olur. Termal sıvada delik, dübel, vida gibi ek malzeme kullanılmadığı için, binaların temel ve kolonları zarar görmez.
Termal sıvanın diğer sistemlere göre bir diğer avantajı da ,nefes alan bir malzeme olduğu için uygulandığı yüzeylerde nem, rutubet, küflenme ve bakteri oluşumunu engeller. Toplu mekanlarda hastalıkların yayılmasını engeller.
Termal sıva içerisinde bulunan mineraller, radyoaktif dalgaları emici özelliğe sahiptir. Radyoaktif dalgalar insanların sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Evlerimizde bulunan televizyon, radyo, buzdolabı gibi tüm elektronik cihazlar radyoaktif ışımalar yaymaktadır. Bu ışımalar, ısı yalıtım sıvası içerisinde bulunan elementler tarafından emilir ve sönümlenir, bunların emilmemesi ve sönümlenmemesi halinde bu ışımalar insanlara geri yansır bu da çeşitli sinir sistemleri rahatsızlıklarını meydana getirir. SIVATERM ısı yalıtım sıvası radyoaktif emici özelliği sayesinde bu durumu engeller.
Isı yalıtımı, yalıtkan malzemenin, ısıyla teması olan malzemeler arasında ısı aktarımı işlemidir. Isı yalıtımı, ısı iletkenliği ile ölçülür. Isı yalıtımı için düşük ısı iletken malzemeler kullanılır. Isı iletkenliğinin yanı sıra, yoğunluk ve ısı kapasitesi de yalıtım malzemelerinin önemli özellikleridir. Isı yalıtımı için, yalıtım malzemesinden geçen ısı akışına direnç gösterilmelidir. Bu nedenle, yalıtkan olarak çalış
Son yıllarda artan enerji bedelleri ve devletin yalıtım konusunda getirdiği destek ve zorunluluklar ile birlikte dış cephe mantolama uygulamasından yararlanan binaların sayısında ciddi bir artış oldu. Sektördeki bu haraketlilik ilk başlarda fiyatlara olumlu yönde yansımış olsa da dövizde yaşanan dalgalanmalar tekrardan fiyatların artmasına sebep oldu. Dış cephe mantolama fiyatları hesaplanırken temel maliyeti işçilik ve malzeme oluşturuyor. Petrol t
Binalarda yalıtım hem içerden hem de dışardan yapılabilmektedir. BilindiÄŸi üzere mantolama dediÄŸimiz uygulama, dışardan yapılan yalıtıma verilen isimdir. Hatta zaman zaman dış cephe kaplama veya dış cephe mantolama olarak da adlandırılır. Mantolamanın sadece dışardan yapılmasının en büyük sebebi, eski tip klasik yalıtım malzemelerinin petrol türevi olması nedeni ile kanserojen maddeler içermesidir. Dahası bu malzemeler oldukça dayanıksızdır. Ãœzerine geÃ
Isı yalıtım sıvaları ile mantolama ve izolasyon uygulamaları her geçen gün artmaya devam ediyor. Yani yalıtım sıvaları giderek daha çok tercih edilen bir ürün haline geliyor ve daha çok kullanıcıya ismini duyurmuÅŸ oluyor. Kullananların da ısı yalıtım sıvasından çok memnun olduklarını belirtmeleri, bu malzemelerinin güvenilirliÄŸini de oldukça artırıyor. DiÄŸer yandan her geçen gün artan kullanım oranı ve olumlu geri dönüşlere raÄŸmen ısı yalÄ
Mantolama, binaların dışarıdan ısı yalıtımı yapan malzemelerle kaplanmasıdır. Bu işlem, kışın soğukta vücudumuzu korumak için giyinmemiz işlemini andırdığı için bu adı almıştır. Yani ısı yalıtım sıvası ile mantolama yapmak dediğimizde, binanın ısı yalıtım sıvası ile kaplanmasını kastetmiş oluruz. Burada amaç, binanın iç kısmını, yani yaşam alanlarımızı, dışaradaki hava koşullarından en az etkilenir hale getirmektir. Bu sayede kışın