blog
Isı Yalıtım Malzemelerinin Genel Özellikleri Nelerdir?

Isı yalıtım malzemeleri ısı kaybını önlemek veya ısıyı dışarıda tutmak için kullanılmaktadır. Isı yalıtım malzemelerinin neredeyse hepsi sıcak havanın içerisine ısı ve radyan ışınların girmesini ve soğuk havaya ısı akışını önlemeye yardımcı olur. Temel olarak ısı iletkenliğine bağlı, en yaygın ısı yalıtım malzemeleri cam elyafı köpük içermektedir. Bunun yanı sıra son dönemlerde çok sık tercih edilen aerogelli sıvaterm ısı yalıtım sıvasını tercih edebilirsiniz. Sıvaterm %100 yerli üretim sağlıklı ve uzun ömürlüdür. Nefes alma özelliği sayesinde duvarlarınızda küf, nem ve bakteri oluşmasına engel olur, yanmaz ısı yalıtım malzemesidir. Tüm yalıtkanlar belirli özellikleri paylaşırlar;

Termal iletkenlik; en iyi termal yalıtkanlar en düşük ısı iletkenliÄŸine sahip olanlardır. Isı iletim katsayısı (lamda) ne kadar düşük olursa o malzeme o kadar az ısı iletir ve yalıtkandır, fakat binanızda kullanacağınız ısı yalıtım malzemesinin sadece çok düşük bir ısıl iletkenlik katsayısına sahip olması onun doÄŸru bir tercih olacağı anlamına gelmez, ısı yalıtım malzemeleri üretilirken çeÅŸitli kimyasal kanserojen malzemeler katılarak çok düşük ısı iletim katsayısı elde edilebilir fakat bu malzemelerin evlerimizin dış cephelerinde kullanılması çeÅŸitli riskler oluÅŸturabilir, bu tarz malzemeler yanıcıdır ve hava geçiÅŸine izin vermezler bu sebeple rutubet ve küf oluÅŸumuna sebep olurlar, rutubet ve nem bu malzemelerin çürümesine ve bu yüzden ısı yalıtım performanslarını kaybetmesine sebep olur. Binalarımıza yaptırdığımız mantolama iÅŸlemi bize sürdürülebilir uzun ömürlü bir ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu saÄŸlamalıdır, 3-5 yıl gibi kısa bir sürede ısı izolasyonu performansını kaybedebilecek bir malzeme çok düşük ısıl iletkenlik katsayısına sahip olsa bile doÄŸru bir tercih olmayacaktır. 

Isı dayanıklılığı; ısı yalıtım malzemeleri ısıya dayanıklı olmalıdır. Yüksek ısı direncine sahip olmayan bir ısı yalıtkanı, erime veya yanma riski taşır. Sıvaterm ısı yalıtım sıvası A1 sınıfı yanmazlık özelliğine sahiptir ve 1300 dereceye kadar dayanır.

Hava geçirgenliği; havanın doku veya gözeneklerinden geçmesine izin veren bir özelliktir. Nefes alan özellikteki ısı yalıtım malzemeleri size sağlıklı ve temiz bir iç mekan atmosferi sağlar. Nefes almayan ısı yalıtım malzemeleri evlerimizin iç duvarlarında rutubet küf ve bakteriye sebep olur, bu durum alerjik astım, bronşit ve üst solunum yolları enfeksiyonları gibi hastalıkların sık yaşanmasına sebebiyet verir.

Su geçirmezlik; su geçirmeyen bir dış cephe ısı yalıtımı malzemesi aynı zamanda su emmez ve çürümez, dış cephe mantolama malzemesi eğer su geçirirse iç ortamda nem küf ve rutubet oluşumuna sebep olur aynı zamanda suyun etkisiyle çürüyerek izolasyon performansını kaybeder ve beraberinde binayı da çürütür. Bu yüzden dış cephelerde su geçirmez bir ısı yalıtım malzemesi tercih edilmesi çok önemlidir.

Bunların dışında ısı yalıtım malzemeleri;

Hafif olmalı 

Havayı geçirmeli ve nefes almalıdır

Çürümemeli, zamanla şekil değiştirmemeli

Yanıcı olmamalı

Yeniden kullanılabilmeli

Isı yalıtımı yaptığı yüzeyden zamanla kopmamalı ve arasında boşluklar oluşmamalı

Uzun ömürlü ve dayanıklı olmalı

Kokusuz olmalı

Mikrop, bakteri üretmemeli, çürümemeli

İnsan sağlığına zararlı olmamalı

Kolay ve güvenli kullanım sağlamalı

Ekonomik olmalı

Kolay uygulanabilir olmalı

Tüm bu özellikler sadece Sıvaterm yalıtım sıvasında bir arada bulunmaktadır. Hem uzun ömürlü hem de sağlıklı bir mantolama yaptırmak istiyorsanız kesinlikle sıvaterm ile iletişime geçmelisiniz. Sıvaterm ayrıca çevreci bir üretim teknolojisine sahiptir.

Isı Yalıtım Malzemeleri Nelerdir?

Isı , bir sıcaklık farkı olmayıncaya kadar sıcaktan soÄŸuÄŸa doÄŸru akar. Evlerde ve iÅŸ yerlerinde bu, kışın ısının doÄŸrudan ısıtılmış tüm yaÅŸam alanlarından ısıtılmamış tavan aralığına, garajlara, bodrumlara ve hatta dış mekanlara aktığı anlamına gelir. SoÄŸuk mevsimlerde ısı dış mekandan ev ya da iÅŸ yerinin içine akar. Konforu saÄŸlamak için ısı yalıtımı yapılmalı ve bu ısı akışı azaltılmalıdır. 

Isı yalıtımının malzemelerinin bazıları özel durumlar için, bazı ısı yalıtım malzemeleri iyileÅŸtirmeler için kullanılmaktadır; 

Selüloz yalıtımı 

Hava kabarcıklı film yalıtımı

Cam yünü yalıtımı

Taş yünü yalıtımı

Doğal yün yalıtımı

Folyo ısı yalıtımı

Polistiren yalıtımı (eps)

Yapısal yalıtım panelleri

Poliüretan köpük yalıtımı

Fenol köpüğü

Cam köpüğü

Ahşap, mantar, saman yalıtımı

İnorganik genleştirilmiş mineral yalıtımı (sıvaterm)

Isı yalıtım malzemelerinde doğal ve yapay içerikler kullanılmaktadır. Isı yalıtım malzemeleri kullanıldıkları yüzeyin yapısına göre de esnek olma özelliği sağlanmaktadır.

DoÄŸal ısı yalıtım malzemeleri çok eski dönemlerden bu yana etkili bir ÅŸekilde kullanılmaktadır. Özellikle pamuk, saman ve koyun yünü gibi malzemeler, eski dönemlerden günümüze kadar geçen süre içerisinde yalıtım malzemesi olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte teknolojinin geliÅŸmesiyle birlikte çok daha kullanışlı yalıtım malzemeleri yapı sektörüne dahil edilmiÅŸtir.  

Isı Yalıtım Malzemeleri Isı Dönüşümünü Nasıl Durdurur? 

Isı ev duvarları, çatılar, pencere, kapı, zemin, tavan, tavan arası ve havayla temas eden birçok yapıdan geçebilme özelliÄŸine sahiptir. Farklı ısı yalıtım malzemeleri uygulayarak içeriye girmesini istemediÄŸimiz durumda ısıyı kontrol etme veya sınırlandırmaya yardımcı olmaktadır. Isı kazanımını ve kaybını düzeltmek çok zordur ve erken aÅŸamalarından planlanmalıdır. 

Evlerimizde ya da iÅŸ yerlerimizde kullandığımız klimalar ya da ısıtma cihazlarını, ısıtma ya da soÄŸutma için uzun süre kullanmamız gerekebilir; bu da yüksek enerji tüketimi demektir. Bu tüketimi azaltmanın en iyi yolu duvarlar, zeminler ve tavanlar üzerinde kullanılacak ısı yalıtım malzemeleridir. Güç ve enerji kaynaklarının artan maliyetlerini hesaplarsak, ısı yalıtım malzemeleri kurulumu daha uygundur ve kısa sürede kazandırabilir. Isı yalıtım malzemeleri yıllar boyunca dış atmosferik deÄŸiÅŸikliklerden izole eder ve korur. 


Blog
Diğer Yazılarımıza Göz Atabilirsiniz
Tümünü Gör
E-Bülten
Haberdar Olun!

Yeniliklerden, gelişmelerden ve kariyer fırsatlarından haberdar olmak için e-bültene abone olun.

+90 850 255 20 60